Search This Blog

Seorang Aku Ditegur Seorang Dia

**cerita ini untuk tatapan kita**

Ini untuk pengajaran dan renungan bersama kerana darjeelingSketch bukan seorang yang perfect dan kita semua pOn ade lakukan kesalahan yang tak nak kita akui.
Satu ari masa baru abis waktu kuliah cam biasa darjeeling ngan kengkawan nak pergi beli makanan(kami duduk hostel),so bila sampai jek cafe ade la sorang ustaz(tak perlu disebut nama) menegur pakaian kami(darjeeling & 2 lagi kawan).

Seikhlas hati pada masa tu ada perasaan tak puas-hati sebab kami tak melanggar peraturan pemakaian yang dah ditetapkan, darjeeling memakai blues labuh dan seluar(pakaian muslim) sama jugak dengan kawan darjeeling yang berdua lagi tu.
nak dijadikan cerita, ustaz mengambil kad matrix kami dan sebagai syarat yang dikenakan nak dapat balik kad matrix tu..kami ber-5 mesti datang jumpe dia anytime at his office tu "bersembang" like ustaz say.
Esoknya kami pergi jumpa ustaz but 1 thing yang lagi buat kami tahan sabar(nak marah) cause ustaz like making toy with us sebab kami tunggu lama sangat but HE NOT APPEAR ! (nek lagi marah kami).

Kami pergi lagi sekali petang lepas abis kelas, and finally meet him!..with friendly, ustaz ajak kami semua masuk dalam bilik (cam bilik meeting) kat jabatan. Bila bersua muka dan mula bersembang dengan ustaz, truly all feel tak puas-hati or ape2 la..it's like bit by bit vanish. Darjeeling tak taw other yang lain2 but for me when ustaz give some advised by a very friendly manner it's make me feel i'm the One is wrong, not ustaz, not the others..

 Ustaz say "lebih manis kalau pelajar perempuan memakai pakaian yang longgar tak pOn pakai baju kurung je..ustaz tak salahkan kamu semua pakai seluar hari tu tapi peraturan ni bukan peraturan yang ustaz buat, Allah swt yang buat..kalau nak marah, pergi marah Allah swt..", when he say like this.. i'm feel like stupid one! how can i angry to the person who try to save me! and more important..who's me to fight with who prophet muhammad s.a.w says to OBEY!...

Really, i'm is the stupid one at that time, kita memang marah kalau orang tegur kesalahan kita yang kita rasa tak salah..ye la dah ikOt semua rule tapi still kena amik kad matrix ngan ustaz..1st time pulak tu selama hidup kat poli ni..but bila renung2 kan balik..i'm glad that i meet him .. thanks GOD..and thanks ustaz..
And sekarang darjeeling mula rasa suka pakai baju kurung(bukan atas sebab sesiapa)..

i want to change .. really want to change, darjeeling nak start dari mula, my altitude, my style and all .. semua tu darjeeling nak ubah sebelum that days come..the days when seseorang will appear in my life as my husband, but before that days come..darjeeling nak berubah cause i dont know who he'll be..but ustaz also say"kalau elok kita(perempuan) pasangan nya lelaki yang lebih elok tapi juga sebaliknya"..i want to give all of me to him(husband). and also hope he'll be the one who hold me when i'm been such a stupid one..hehe~~