Search This Blog

Resepi: Pancake Without Fresh Milk (Tanpa Susu Segar)


Pancake Without Fresh Milk (Tanpa Susu Segar)

Malas nak keluar beli makanan atau breakfast?*cakap pada diri sendiri.
Nak buat Pancake tapi takde susu segar sebab takut tak jadi?.
Jangan risau..nak buat senang je. Meh nengok cara nak buat pancake tanpa memerlukan susu segar tapi hasilnya still gebu gebas dan so yummeh!


Bahan-bahan :-

**2 cawan tepung gandum
**1 sudu besar baking powder
**2 sudu besar gula *atau ikut selera
**Secubit garam
3 biji telur grade A
2 sudu besar minyak zaitun *minyak masak pun boleh
1 sudu kecil estrak vanilla
Secawan air *optional
Sebuah telefon mudah alih *boleh gunakan handphone kalian

Cara-cara membuat :-
  1. Pecahkan telur kedalam bekas dan pukul sehingga sedikit berbuih
  2. Masukkan estrak vanilla dan minyak zaitun. Pukul sebati.
  3. Campurkan kesemua bahan kering bertanda ** kedalam bekas lain.
  4. Masukkan sedikit demi sedikit bahan basah yang dah pukul sebati tadi kedalam bahan kering.
  5. Gaul kesemua bahan sehingga sebati. Masukkan sedikit air jika adunan terlalu pekat. 
  6. Panaskan Non-stick pan dan boleh mula scope kan sesenduk kedalam kuali.
  7. Terbalikkan pancake bila buih gelembung dan mula naik dan pecah.
  8. Adunan ini boleh buat 5-6 pancake saiz sederhana.
Angkat dan sedia untuk makan. Okey bahan last Sebuah Telefon Mudah Alih itu kamu sendiri tahu nak buat apa kan. Tangkap gambar dan upload. hehe..

Ops...lupa, pancake ni bila angkat panas-panas letak butter atas dia dan tuang madu sedikit. Butter dan madu menghasilkan rasa yang sangat Walllaaaaa...Bon appetie!

**Jangan lupa ucap Alhamdulillah dengan rezeki Allah dan mulakan makan dengan Bismillah ye. hehe