Search This Blog

Taman Ni Cantik

Alam ni Allah cipta pelbagai benda dan pelbagai rupa bentuk. Pokok yang berjuta jenis. Burung yang berbagai warna. Bunga yang menawan rupa. Lagi hebat awan yang tiada tiang terapung diudara. Aneh, pelik, ajaibnya dunia ciptaan Allah kan.

Disebalik kesibukan dunia, Allah beri tempat yang mendamaikan seperti gunung-ganang, lautan, hutan belukar untuk manusia meneroka dan bukan untuk dimusnahkan ciptaanNya.

Baru ni Luna pergi ke Putrajaya, kat sana ada banyak taman. Jadi destinasi Luna adalah Saujana Hijau, Persint 11. Bila sampai Luna jerit kecil kat kawan Luna,
"Taman ni cantik....cantiknya, suka....!"
Cantik dan mengagumkan. Dijaga sepenuhnya. Mendaki bukit yang tak la setinggi mana tu boleh la lihat pemandangan Putrajaya. Indah! Subhanallah...

Sila abaikan muka kami yang berpeluh-peluh tu. Seriously memang cantik taman ni. Masa ni takde orang sebab off day kami lain dari orang. Hehe...orang kerja kami off. Best!

Dari pegi jejaoh ke paris atau ke obersi tu. Baik la kita jelajah Malaysia ni hah(kalo ade orang ajak g obersi Luna pon nak!).

  Nampak tak yang ade macam tempat laluan tengah-tengah tu. Haa..sebelum naik sini kena lalu situ dulu...ahahha mandi peluh jugak la walau berjalan biasa. Kat sini tak dibenarkan bawak kereta masuk. Yang boleh, moto, beskal, troli atau kereta sorong. Alang bawak kereta sorong boleh tolong pekerja sini tanam pokok...haha

Sepanjang perjalan korang memusing taman ni, kat tempat pejalan kaki ni akan ada tanda berapa kilometer dah korang rentasi. Huyoo..kalau penat ade tempat rest tau! Ni pondok atas ni. Sila jaga kebersihan ye. Ade tong sampah kat situ. Jangan dok buang merata. Jijik!
Ok atas tadi nampak kecik je tempat pejalan kaki kan...haa ni pandangan dari tempat pejalan kaki ke atas puncak bukit tadi pulak. Takde la jauh mana nampak. Tapi nak sampai sana...MasyaAllah!

Ni pulak view kat atas puncak bukit tu. Belakang Putrajaya. Pegi la pepagi, kat atas ni tengahari panas woo...panas dunia orang cakap. Boleh la takat memanggang kulit kita ni. Ekeke..

Bila kat atas puncak bukit, active kan panorama mode pada kamera. Snap then....wow! tapi...lensa kamera takkan boleh lawan or tandingi lensa mata yang Allah cipta. Datang dan tengok sendiri sesuatu tu...mesti kita lagi kagum.

Lokasi : Taman Saujana Hijau, Persint 11, Putrajaya (belakang balai polis)